Съвременните хора и неандерталците живеят еднакво дълго

Антропологът Ерик Тринкаус от Вашингтонския университет отхвърли хипотезата, че изчезването на неандерталците, които са измрели преди около 30 000 години, е свързано с  по-малката продължителност на живота им, съобщава интернет страницата на Вашингтонския университет (Сейнт Луис).

Според учения, продължителността на живота на древните съвременни хора (Хомо сапиенс) и техните предци е една и съща. Tринкаус  е установил, че в групите от неандерталците и хомо сапиенс,   живели в различни региони преди около 150 хиляди години, процентът на смъртност сред възрастните (от 20 до 40 години) е бил  приблизително еднакъв.

В този случай, липсата на възрастни  хора се обяснява „със  сложна  причина“, елементите на която са  ниска продължителност на живота, демографска  нестабилност и постоянна миграция.

Безспорни предимства на „модерния човек“  пред  неандерталците са по-ниска детска смъртност и увеличаване на плодородието.

В  края на миналата година  Ерик Тринкаус се оказа във фокуса на антропологичната общност, след като той и негови  китайски партньори, откриха в южната част на Китай останки на човек, чиято възраст е не по-малко от 100 000 години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *