Гладните бунтове са неизбежни в световен мащаб – пшеницата вече е $ 317 за тон

В цял  свят има огромно търсене на зърнени храни, растат и цените. Царевицата се е повишила до рекордни нива – $ 268 за тон.

Цените на пшеницата нараснаха до $ 317 за тон. Скъпи са оризът, ръжта и ечемикът.

В света   лавинообразно нараства търсенето на хранителни продукти, отбелязва организацията по храните към ООН – ФАО. Увеличава се и населението на Земята. В същото време, общата площ на обработваемите площи постоянно намалява, зачестяват сушата и наводнения, поради което намалява реколтата.

В света вече избухнаха и първите в тазгодишното си издание  „хлебни  бунтове“ в някои арабски страни, като  протестите на населението се преместиха в политическа плоскост.

Властите в тези страни търсят решение на ситуацията, включително и с икономически методи. Така например  Министерството на финансите на Египет на 5 февруари обяви, че възнамерява да увеличи  поръчките за  пшеница  на стойност $ 252.0 милиона. Египет е принуден на  спешна  покупка от 170 000 тона френска, австралийска и американска пшеница.

Допълнителни покупки на зърно се извършват от  Алжир и Тунис. Съветът по зърното на Ирак на 6 февруари е обявило търг за закупуване на 100 хил. тона пшеница.

Последните събития на световния пазар на храни до голяма степен се дължат на емитирането от страна на САЩ на долари. Така инвеститорите насочват свободните си парични средства в стокови активи, включително и в хранителните продукти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *