Най-мощното изригване на Слънцето от 2006 г.

Две мощни прояви на слънчевата активност се случиха в един и същи район на светилото с интервал от един ден. И двете коронарни изригвания принадлежат към класове, които могат да предизвикат магнитни бури на Земята.

Второто, по-силно изригване е регистрирано на 14 февруари в 23:50 часа от тихоокеанското крайбрежие на Съединените щати, придружено с необичайно бързо изхвърляне от слънчевата корона на плазма в посока към нашата планета. Потокът от протони, електрони и тежки елементи достига до Земята за няколко минути, вместо обичайните ден или два.

Явленията са регистрирани от американския научен спътник – Solar Dynamics Observatory във вторник, съобщиха от Националното управление по аеронавтика и космически изследвания (НАСА). „Това беше (на 14 февруари), най-голямото и мощно изригване от 6 декември 2006 година.

„Ние предполагахме че това явление е с умерена интензивност. Но ние бяхме поразени, след като разбрахме, че е от категория Х », – казва Фил Чембърлейн, заместник-ръководител на проекта GSO.

В зависимост от яркостта на рентгеновите излъчвания на слънчевата активност, те са разделени на пет категории: A, B, C, M, X. Най-силните емисии са от клас Х, а следващият клас е 10 пъти по-слаб от предишния. За Земята са опасни класовете от „М“ и по-силните.

Изригванията от този вид са първите признаци за „събуждане“ на Слънцето и приближаването до следващия етап от неговата максимална активност. Очаква се той да е през 2013 година. Обичайният цикъл на слънчева активност достига 11 години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *