Toп 5 – лъже изобретатели – Галилео Галилей

Днес ще ви разкажем за велики хора, които не са първите в своето  величие, но те са запомнени от историята. Плагиатството   не е само в   литературата, а навсякъде в живота.

Но едни биват наказани за плагиатство, а други не.

Грубо казано: почти всеки феноменален изобретател – е в определена степен някакъв плагиат.

И така. Започваме с Галилео Галилей. Гал-Гал, като го наричат в  научната общност на Запад, е италиански астроном, физик и математик. Попитайте всеки   студент  от приличен университет, с какво е известен в технически свят Сеньор Галилей, отговорът вероятно ще бъде: „телескоп“.

Но „Галилео“ не е изобретил телескопа, това е проблемът…

Липерсхей

В началото на 17-ти век  никой не е гледал към звездите толкова внимателно както холандецът на име Ханс Липерсхей. През 1608 г. ползвайки две лещи и куха тръба, Липерсхей изобретява първия  телескоп в света  и , разбира се, се опитва да го патентова . Но на изобретателя  е отказано, а историята не помни  причината за отказа.

Година по-късно за това чудо на холандския майстор научава Галилео и с помощта скиците на Липерсхей, проектира телескоп, който има малко по-голямо увеличение от този на първооткривателя.

Галилео

В резултат на това, в чест на „изобретателя“  Галилео, са наречени  четирите   спътници на Юпитер, а Липерсхей дава името си само на  един нещастен кратер на Луната.

Следва : Александър Флеминг

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *