Черепът на Мона Лиза е намерен

Италиански археолози при разкопки на територията на бившия женски манастир Света Урсула във Флоренция,  са открили останки, които могат да принадлежат на жената, която е позирала  за легендарната картина „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи.

Костите и черепа са открити в гробница под пода на манастирската църква. Археолозите търсят тези останки не   случайно. Именно в тази гробница, според тях, е погребана Лиза дел Джокондо Gherardino – благородна флоренцианка, за която се говори, че е била муза  на великия  художник, пише Euromag.

Лиза е прекарала в манастира последните години от живота си.

„Въпреки ,  че засега не се знае на кой са намерените останки, самият факт за откритие на човешки кости потвърждава хипотезата ни за наличието в  манастира на гробница на Мона Лиза“, – подчерта ръководителят на комитета по културни и исторически ценности на Италия Силвано Vincheti.

Той каза, че  черепът безусловно принадлежи на жена. Сега изследователите трябва да   сравняват ДНК проби, взети от открития череп, с ДНК на две деца, които са погребани наблизо.

След това учените ще   използват компютърни технологии за физиономична реконструкция, за да сравнят резултата с изображението  на Мона Лиза от картината на Леонардо да Винчи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *