Още един удар по еволюционната теория

Учени  са открили в Кавказ повече от сто каменни артефакти, за които  твърдят, че са направени от представители на Homo erectus, и  които показват, че съществуващите хипотези за еволюцията на вида Homo може да бъдат частично преразгледани. Работата на специалистите е публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Изследователите са правили разкопки близо до кавказкия град Дманисиз, разположен в южната част на Грузия.

Те са открили 122 артефакти, повечето от които се състоят от камъчета и отломки,  оставащи  при производството на оръжия.

Артефактите приличат на тези, намерени в места , обитавани от H. erectus,  като не са били концентрирани в един слой, а разпределени в слоеве на възраст от 1,85 до 1,7 милиона години.
Този факт означава, че произвеждащите оръжия хора  са живели в това място дълго време, а не, че случайно са били там.

Досега се смяташе, че H. erectus   активно е еволюирал  в периода от   1.78 до 1.65 милиона години в Африка.

Откриването на голям брой артефакти, направени от Хомо еректус могат да свидетелстват, че този вид се появява за първи път извън африканския континент.

Допълнителни доказателства в подкрепа на тази гледна точка би могъл  да даде анализът на костите, намерени близо до Дманиси, но те са   силно повредени.

Новите данни изискват допълнителна проверка, тъй като въпросите за пребиваване на древните видове в даден район са трудни за анализиране.
Наскоро група учени представиха доказателства в полза на това, че неандерталците и членовете на вида   Хомо сапиенс, най-вероятно не  са живели в Европа едновременно.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *