Слънчевите предупреждения

В четвъртък поток от вискоенергийни частици, изхвърлен от колосално изригване на Слънцето, докосна земята само по допирателна, пише Christian Science Monitor.

„Но това е повод за внимание и тревога. През 2013 г. се очаква максимум на слънчевата активност по време на традиционния 11-годишен цикъл.
В същото време цивилизованият свят сега повече от всякога зависи от системи, които са уязвими от силни слънчеви бури „, – пише журналистът Марк Клейтън.

По този начин слънчева буря може да доведе до претоварване на стотици трансформатори и 130 милиона души за няколко месеца ще са без светлина, а щетите ще достигнат до 2 трилиона щатски долара, според Националната лаборатория Оук Ридж (САЩ). „В историята има следи от редки явления, които по силата си са били далеч по-вредни от всичко това, което виждаме в съвременната космическа епоха“- казва Даниел Бейкър, директор на Лабораторията по атмосферни и космическа лъчи от университета в Колорадо.
Междувременно, според Бейкър, светът на всеки няколко години значително увеличава своята уязвимост, тъй като зависи от електрическите системи.

Първото потвърдено „слънчево цунами’ е било през 1859 г., пише вестникът. Наблюдавал го е британският астроном Карингтън.
Няколко дни по-късно в телеграфните станции по целия свят се появява странно явление: заради геомагнитните заряди някои телеграфисти твърдят, че са могли да работят без електрическите батерии.

„На други места кабелите се разтопили, а в телеграфните станции избухвали пожари. Северно сияние могли да наблюдават дори и в Куба“ – се казва в статията.

Според много експерти, в момента САЩ и много други страни, не са подготвени за последствията от такава голяма слънчева буря.
Но хората се замислят за заплахата: тази есен в САЩ ще започнат да използват нова система за компютърно моделиране на „космическото време“ и нейните прогнози ще послужат като предупреждение за операторите на електрическите мрежи и други заинтересовани организации.

За защита на електрическите мрежи ще са необходими около 5000
устройства, като например шоковите предпазители, тяхната обща цена – е $ 1 млрд., казва Джон Keppenmen, автор на доклада от лабораторията в Оук Ридж.

Той предвижда, че ако „цунами“ като това, което е видял Карингтън се повтори днес, за възстановяване ще са необходими от 4 до 10 години.

Източник: The Christian Science Monitor

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *