Хората в градовете оглупяват с всяко вдишване

Дишането в замърсена атмосфера е като да се вземат средства за тъпота, доказват експериментално учените. Най-новите изследвания върху мишки са показали, че продължителното излагане на замърсен въздух води до физически промени в мозъка,  в резултат на които страда способността за обучение и възникват разстройства на паметта.

Освен това, резултатите от проучването показват пряка връзка между замърсяването на въздуха и нивото на депресия и  други тревожни разстройства. Учените смятат, че всички тези  наблюдения се отнасят и за хората, пише Livescience.com.


В продължение на 10 месеца екип от изследователи от   Държавния университет в Охайо, САЩ,  изучавали две групи мишки. Едните дишали филтриран въздух, а другите пет дни в седмицата в продължение на шест часа на ден, са били принудени да дишат въздух с фини прахови частици, като тези от емисиите на автомобилните газове и промишленото производство.

Концентрацията на замърсителите била изчислена така, че  по качество и количество да е аналогична с тази, която вдишват обикновените хора, живеещи в големите градове.

След 10 месеца (малко по-малко от половината от жизнения цикъл на мишките) те били подложен на редица поведенчески тестове.
По-специално, в рамките на 5 дни   били учени да търсят изход от прост лабиринт. Оказало се, че мишките вдишвали мръсен въздух, им трябвало много повече време за учене. В допълнение, по време на изпитанието, те често забравяли къде е изходът от лабиринта. Това обаче не се отнася за техните събратя, които през всичките 10 месеца  се наслаждавали  на чист въздух.

Друг експеримент показва, че замърсяването на въздуха оказва влияние върху вътрешното състояние на лабораторните мишки. За разлика от мишките, които вдишват филтриран въздух, условните жители на мегаполиса, показали високи нива на депресия и нервни разстройства.

В резултат на това изследователите са открили у мишките,  вдишвали тези замърсители,   промени на клетъчно ниво в областта на мозъка, която е отговорна за паметта и способността за учене.

„Тези резултати показват, че продължителното излагане на замърсен въздух може да има видим отрицателен ефект върху състоянието на мозъка и да доведе до различни здравословни проблеми, – обобщава  проучването главният научен ръководител на изследването Лаура Фонкен.  – Това би могло да има сериозни последици за милиони хора по света, които живеят и работят в замърсените градове „.

Related Posts

3 thoughts on “Хората в градовете оглупяват с всяко вдишване

  1. Точно по тази причина сме по-интелигентни от нашите предци маймуните. Няма логика в това, което пише, защото човекът става все по-интелигентен с времето. Погледнете еволюцията на човека и ще разберете за какво говоря.

    1. Абе ние мишки ли сме?
      Когато правили опити за влиянието на фруктозата върху мишки, се оказало, че тя уврежда сърцето им, но когато направили изследвания върху човек, такъв ефект не се е наблюдавал.
      Дишайте спокойно.
      Миналия век Бетхерев прави методика за лечение на алкохолици с хипноза. Прави и следния опит. Внушава на алкохолик, че чаша с водка е чиста вода и му я дава да я изпие. Ефектът е бил, сякаш човекът е изпил чиста вода. Обратния опит е дал обратен резултат и давайки на човек чаша с вода му внушава, че е водка, след което абстинентните явления на алкохолика са изчезнали, сякаш е взел дозата си с алкохол.
      Разберете, че това е целта и на масовите псевдоконспирации. Те ви внушават несъществуващи опасности. Изводите си ги направете сами. Ликвидирайте страха в себе си и ще живеете добре и в добро здраве.

  2. Иване, тук за страха съм на 100000% на едно мнене с теб. Много са наплашени хората, а религията ги прави още по-податливи на страхове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *