Апокалипсисът за 2012 се отменя, Слънцето е слабо

Опасенията, че смъртоносно изригване на Слънцето ще удари Земята през 2012 г., са неоснователни, особено в светлината на факта, че слънчевата активност намалява в рамките на нормалния 11-годишен  цикъл, казват учени от НАСА.

Въпреки факта, че големи изблици на електромагнитна  енергия и поток от частици, излитащи от Слънцето, което води до смущения в предаване на сигнала от спътниците, GPS, и дори е възможно да причинят електрически колебания в земната повърхност, които могат да нарушат работата на електрическите мрежи и трансформатори, слънчевите изригвания физически не са в състояние да унищожат Земята,  се казва в изявление на НАСА, публикувано в четвъртък.

„Слънцето просто няма достатъчно енергия  за да изпрати  смъртоносно огнено кълбо на разстояние 93 милиона мили (150 милиона километра) за унищожаване на Земята“ – казва хелиофизикът от НАСА  Alex Young.

Проблемът на слънчевите изригвания е същият както с ураганите. Според него, предварителна информация за изригване може да  позволи да се вземат  подходящи предпазни мерки.

„И при най-интензивните слънчеви бури, особено когато потоците  вече са на път  към Земята, учените от НАСА и Националната океанска и атмосферна администрация може да   предупредят електроенергийните оператори, управляващите спътници и други заинтересовани лица“, – казва Янг.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *