Кашалоти извършиха масово самоубийство (видео)

Десетки 40-тонни кашалоти са намерили на брега, жителите на австралийския остров Тасмания.

24 огромни животни са изскочили на брега на остров Тасмания, на юг от континента. Когато на мястото на масовото самоубийство на тези кашалоти пристигнали спасители, 16 животни вече били умрели, но осем продължавали да показват признаци на живот, пише „Интерфакс“.

Сега се опитват да спасят оцелелите, но има опасност те да се задушат под собствената си тежест, въпреки че почти 40-тонните бозайници във водата не чувстват теглото си. Има и друг проблем, с който обикновено се сблъскват спасителите на кашалоти- самоубийци: веднъж осъзнал, че искат да го върнат в окена, бозайникът се противопоставя енергично, лесно разкъсвайки здравата мрежа с един замах на опашката и се хвърля на брега отново.

Засега не е установено защо китове, делфини и други обитатели на океаните и моретата тръгват на сигурна смърт, хвърляйки се на брега. В случая с кашалотите се издига версията, че интелигентните и най-древни бозайници не могат да устоят на шума от двигателите на корабите.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.