Кога човек ще се отправи към звездите?

Може ли космическите кораби да използват  алтернативно гориво?

В момента   космическата сонда Вояджър 1 напуска пределите на нашата Слънчева система. За да постигне  това и трябваха около 30 години. Това е голяма стъпка напред, едно голямо постижение. Но ако ние наистина искаме да направим нещо голямо, и да стигнем до това междузвездно  пространство, където никога не e стъпвал човек  и не са стигали космически кораби, построени от хора, са необходими още по-сериозни  стъпки.

Преди всичко, ние трябва да намерим евтино  алтернативно гориво, което би било достатъчно за по-дълго пътуване в открития Космос, а може би дори извън нашата Слънчева система.

За да направим това, ние ще трябва първо да разберем за колко енергия става дума? Наскоро  физикът от НАСА    Marc Millis   се опита да изчисли разходите за енергия на пилотираните мисии в Космоса. Резултатите бяха далеч неутешителни за космическите агенции.

Според един от сценариите, за да се изпрати пилотиран космически кораб в еднопосочно пътуване в космоса, трябва да се изразходва толкова енергия, колкото консумира  сумарно всеки човек в света за цяла година (1018 джаула).

Tака например, за безпилотно пътуване до най-близката звездна система до Слънцето, Алфа Кентавър, ще се изисква същото количество енергия, независимо от факта, че разстоянието до Алфа Кентавър е много по-кратко. Всичко това е поради факта, че   корабът ще трябва да изпълнява  по-сложни маневри (забавяне на  скоростта и т.н.), които изискват съответно по-голяма мощност.

След като прави всички необходими изчисления, Марк Millis стига до извода, че човечеството няма да може  получи толкова енергия чак до 2200 г., а може би и до 2500 г.

Разбира се, учените се опитват да намерят алтернативни източници на енергия, които може значително да намалят времето за получаване на такова количество енергия. Но това не е толкова просто. Теоретично може да се черпи необходимата енергия директно от звездите. Те са огромен източник на енергия, но на практика това все още не е възможно. Да се пресъздадат условията, които царят в звездите,   изкуствено генериране на такава енергия на Земята   е невъзможно, заради екстремните  температури и налягания, които са характерни за звездите.

Ако по някакъв начин може да се генерира такава мощна енергия при ниски температури и налягания, щяхме да имаме шанс. Учените от цял  свят  работят по този проблем с надеждата, че скоро ще го решат за да изпратят пилотиран или автоматичен  космически кораб към друга звездна система.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *