Руско-японски екип от учени са открили в останки от мамут     генетичен материал, който ще позволи да се клонират праисторическите животни.

Това съобщиха представители на якутския Музей на   мамута и японския  университет Кинки, които през последните години  провеждат съвместни изследвания в тази област.Изследователите са открили добре запазени фрагменти  от костен  мозък   в останките на мамут, намерени под земята през август тази година по време на разкопки край село Батагай в северната част на Якутия. Учените подчертаха, че намирането представлява голям научен успех, тъй като обикновено   костния мозък в изкопаеми останки е  силно повреден поради продължителен престой в дълбоко замръзналата земя и затова не е  подходящ за производство на биологично-активни вещества.

Ако учените успеят да получат проби от  желания генетичен материал,  след това, според японски учени,  клонирането на мамут може да стане реалност. За целта специалистите трябва да поставят ядро от клетката на мамута  в яйцеклетка на близък роднина на праисторическото животно – слон. Тази технология е разработена от изследователи в Японския държавен институт за наука в  Кобе и вече е доказала своята ефективност в редица експерименти. По-конкретно, през 2008 г. учените са успели да клонират мишка, която е умряла  преди 16 години това, пише ИТАР-ТАСС.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *