Чашка кафе за 110 долара

Лондон посреща Нова година с  откриването на ново   луксозно кафене, където се предлага  най-скъпото кафе в Европа. Намира се в непосредствена близост до известния площад Пикадили и се нарича DSTRKT. Там всеки може да си поръча за $ 110    малка чаша кафе. Това е почти 35 пъти по-скъпо, отколкото в околните кафенета.

Причината за тази висока цена е  използването от  DSTRKT   сорт кафе от легендарната марка „Kопи Лувак“. То се внася от Индонезия.

Зрънцата на това кафе  преминават през храносмилателния тракт на мусанга – малко хищно зверче от семейство цибетки. Прилича на котка, и , наред с други неща, яде узрели плодове на кафеените дървета. Въпреки това, не може напълно да преработи кафето в  стомаха си.   Така преминалите през храносмилателния тракт на зверчето зрънца се събират с ентусиазъм от местните жители.

Експерти твърдят, че  „преработените“ по този начин кафеени зърна, получават специален неподражаем  аромат, създаден от стомашния сок на животинчето. След измиване и подсушаване, те се изпращат в най-луксозните ресторанти   и кафенета в света.

DSTRKT внася зърната от специална защитена зона на индонезийския остров Суматра, където  годишното производство е едва 1 килограм. За всяко направено кафе отиват 7 грама.

DSTRKT е единственото кафе в Лондон и Великобритания, където може да се пие от това кафе. Най-близкото до него с такъв артикул е в Париж – в известния хотел „Риц“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *