Една сeкунда ще бъде отнета от времето на Земята

Световната наука заплашва да лиши човечеството от една секунда от времето му, която се  „натрупва“ за няколко години поради особеностите на движението на Земята.

Както   съобщава BBC  на следващото заседание   на Международния съюз по далекосъобщения в Женева ще бъде представен въпросът за окончателно и пълно елиминиране на допълнителната или така наречената „високосна секунда“.

Традиционно, допълнителната секунда се добавя или на 31 декември или на 30 юни. В тези дни   последната минута има не 60, и 61 секунди. За последен път „високосна секунда“ е добавена в последния ден на 2008 година. В настоящата 2012 г. също  трябва да се добави.

Но сега астрофизиците са открили, че   Земята   забавя въртенето си. В резултат на това няма нужда да се добавя допълнителна  секунда.

Но не всички експерти са съгласни с  това „премахване“. Те вярват, че забавянето на въртенето на нашата планета е временнo и  разликата  между астрономическото и атомното  време ще се запaзи. По тяхно мнение,  настоящата система на „високосна секунда“ не трябва да бъде  анулирана.

На предстоящата среща в Женева на учените-пазители на време по този въпрос се очаква да има разгорещени дебати.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *