Стивън Хокинг си търси интелигентен асистент

Стивън Хокинг, известният британски физик, си  търси асистент, който да поддържа и    подобрява  системата за електронна реч, която позволява на парализирания  учен да общува  със света, съобщава Associated Press.

Съобщение за това се появи на личната страница на Стивън Хокинг. В него се казва, че помощникът трябва да бъде компютърно грамотен оператор,  трябва да бъде в състояние да поправя  оборудването и техниката „без инструкции и техническа подкрепа“ и да бъде  готов за пътувания.

Стивън Хокинг в продължение на много години страда от амиотрофична латерална склероза, прогресиращо заболяване, което вече е довело до почти пълна парализа на учения. Гласът си Хокинг  загубва през 1985 г. след трахеотомия, така че сега той комуникира със света с компютър, синтезиращ реч, обаче, доста монотонна.
Компютърът не само синтезира речта, той също така позволява на учения да се свърже  към интернет чрез мобилна мрежа, чрез използване на дистанционно инфрачервено устройство да включва и изключва телевизора, светлините и да отваря  и затваря  вратата на дома и офиса.

На сайта е публикувана снимка на задната част на креслото на Хокинг, покрита с кабели и други технически детайли, с надпис:

„Можеш ли да поддържаш това? Ако отговорът е да, бихме искали да се свържем с Вас!“. За тази работа се  предлага заплата от $ 38 500 годишно.

Стивън Хокинг, който  скоро ще навърши 70 години, е известен като един от най-дълго  живелите   с амиотрофична латерална склероза. Ужасната диагноза е поставена през 1963 г., когато ученият е само на 21 години.

Въпреки прогнозите на лекарите, че не му остават повече от десет години  живот, професор Хокинг   не само върши научна и преподавателска работа, но също така направи полет при нулева гравитация на борда на самолет  и планира турне като „космически турист“.

Той е баща на три деца и дядо на един внук.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *