Супер магнитна буря очакват учените

Тази година  първата магнитна буря стигна до Земята на 23   януари. И преди още  да е завършила, идва  следващата, много по-мощна, информира РИА „Новости“, позовавайки се на ръководителя на центъра за прогнози на космическото време в Института по земен  магнетизъм, йоносфера  и разпространението на радиовълните, Сергей Гайдаш.

Ученият заяви, че първата буря е започнала в понеделник вечер и  е била сравнително слаба- с най-ниската степен и не е надвишилае критичните стойности.

Но във вторник вечерта учените очакват друго, по-мощно изригване на Слънцето. Тази магнитна буря най-вероятно ще бъде две степени  по-силна в сравнение с предишната – не „малка“, а „голяма“, казва Гайдаш. „Всички са предупредени (за опасното за техниката протонно събитие)“ – добавя Гайдаш.

В резултат на изригвания на Слънцето се изстрелват потоци от йонизиран газ, наречени  коронарни емисии. Когато  достигнат нашата планета, те със сила се врязват в магнитосферата и,  като предизвикват нискочестотни колебания в диапазона 8-15 херца. Тези колебания имат отрицателен ефект върху сърцето, причиняват аритмия и се отразяват пагубно на   мозъка.

В допълнение  йонизираните частици бомбардират   геостационарните сателити, които са с чувствителна електроника и често ги повреждат.

Най-силните изригвания предстоят. Очаква се, че пикът на активност на светилото да е през 2013 г., когато се очакват явления от най-висок клас –   Х.

Според главния съветник на британското правителство в областта на науката, Джон Бедингтън, щетите, които биха могли да причинят на спътниците в  орбита и електрическите мрежи   новите магнитни бури,  ще струват на световната икономика 2 трилиона долара.

„Ние имахме сравнително спокоен период на космическото време, но това изглежда   е към своя край.  В същото време, потенциалната уязвимост  на нашите системи се е увеличила значително.“ – каза той.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *