В Германия се събужда супервулкан?

Скритата заплаха под Лаахерското езеро (Laacher): засега то изглежда спокойно, но под водите му започва да се активизира вулкан, който може да опустоши Европа.

Вулканът  се крие под спокойното Лаахерско езеро   (Laacher See – буквално се превежда като „езерно езеро“), близо до Бон, и е в състояние да бълва милиарди тонове   магма.

Това чудовище избухва на всеки 10 до 12 хиляди години, а последно е изригвало преди  12 900 години, така че спящият супер вулкан да изригне и това може да започне по всяко време.

Експерти – вулканолози  смятат, че ако вулканът изригне, това може да доведе до повсеместно опустошение, масова евакуация   и дори в краткосрочен план – глобално  захлаждане – заради пепелта – това ще блокира  проникването на слънчевата светлина върху Земята, пише www.dailymail.co.uk.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.