Azerbaijan Tower ще се издига на 1050 метра над земята

През 2015 г. Азербайджан планира да започне строителството на най-високата сграда в света. Нейната височина ще бъде 1050 метра, 220 метра над сегашния рекордьор – небостъргачът Бурдж Халиф  (Burj Khalifa), построен в Обединените арабски емирства.

За построяването на   Азербайджанската кула  (Azerbaijan Tower), както я нарича    Авеста груп (Avesta Group of Companies), е избрано твърде  необичайно място. Aрхитектите планират да построят небостъргача и град около него на четиридесет и един изкуствени острови.  Ресурсът DVICE посочва, че Азербайджанската кула ще бъде в състояние да издържи земетресение от девет бала.

Изкуствените Хазарски острови ще се разположат в района на Каспийско море на югозапад от столицата на Азербайджан Баку. Предвижда се, че островите ще се превърнат в нов бизнес център. Градът, проектиран  за един милион жители, наред с другото ще има  съвременни мостове, писта за Формула 1 и дори отделно летище. Общата стойност на проекта е  100 млрд. долара, от които два ще бъдат изразходвани за изграждане на Азербайджанската кула.

Небостъргачът трябва да бъде завършен през 2018-2019, а  островите – до 2022. Основният конкурент на Азербайджанската кула ще е Kingdom Tower, чието строителство ще е  в Саудитска Арабия. Според проекта, височината на тази сграда ще бъде 1001 метра.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *