Особено опасен астероид заплашва Земята

Астрономите от Лаборатория за реактивно движение на НАСА   са идентифицирали още един потенциално опасен за Земята астероид. Според предположенията на учените  обектът, наречен 2011 AG5, ще се доближи до нашата планета през 2040 г.  Съобщава се, че диаметърът му е около 140 m, а теглото – около 3,9 милиона тона.

Астероидът е открит през януари 2011 г., но първоначално  специалистите не го определили като опасен. Обектът  е наблюдаван в продължение на 43 дни от повече от сто обсерватории в света. На 26 февруари  той преминава на минимално разстояние от Земята – 0.09562 астрономически единици (една астрономическа единица е малко по-малко от 150 милиона километра). След това небесното тяло е маркирано като потенциална  опасност за  сблъсък с максималния бал по скалата на Торино.

Въпросът за обекта  дори бе включен в дневния ред на 49-та сесия на Научно-техническия подкомитет на Организацията на обединените нации, която се проведе в Австрия.

Учените активно обсъждат различни варианти за да се отклони астероида от пътя му. Сред предложените версии има и такава- използването на ядрени оръжия. От НАСА предлагат да направят 2011 AG5 по-тежък, но как точно да се направи това остава неясно.

Експертите  уверяват, че  астероидът  трябва да се наблюдава  постоянно. „2011 AG5 има  най-висок шанс за сблъсък със Земята от всички близки до Земята обекти, обаче, сме наблюдавали досега само половината от орбитата му, така че изчисленията може да са неточни.“ – казват от Европейската космическа агенция. Един от изследователите добавя, че в идеалния случай учените очакват да видят не една, а две орбити на астероида, но нещо конкретно ще може да се каже в периода 2013 г. – 2015 г.,   когато обектът отново ще е видим.

Ще има ли сблъсък със Земята  2011 г. AG5   ще стане известно през февруари 2023. По това време астероидът ще бъде   в близост до планетата, където  неговата орбита може опасно да се промени. Както  посочват от НАСА, размерът на площта, където астероидът би се ударил в планетата ще е около 100 км в ширина.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *