Човешка челюст бе „отпечатана“ на 3D-принтер

Медицински  екип от Белгия и Холандия в сътрудничество с компанията Xilloc, произведе  с помощта на 3D-технология за печат изкуствена челюст за имплантиране, съобщи Forbes. Имплантът е поставен на 83-годишна жена, чиято челюст е силно повредена. За да се възстанови е трябвало да и се направи сложна и дълга операция. Лекарите се опасявали, че пациентката  няма да оцелее поради възрастта си.

Решено било да се замени  челюстта на жената с  изкуствена, тъй като тази операция отнема много по-малко време. Имплантът е произведен с 3D принтер. В случая на в принтера се поставя прахов материал, а лазерът слой по слой „рисува“ детайлите.

Като материал за производството на изкуствената челюст е използван  титаниев прах. На готовия имплантат преди имплантирането е било нанесено   керамично покритие. На сайта на Xilloc се уточнява, че на следващия ден след операцията, пациентката е можела да преглъща и да говори.

Импланти, изготвени на 3D принтер (устройство, което създава физически обекти по техен цифров модел) са били използвани в лицево-челюстната хирургия в миналото, но цяла челюст е произведена по този начин за първи път. Най-често  с 3D печат се правят коронки и зъбни мостове.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *