* Гладуването предизвиква забележителни промени в целия организъм

Постенето се практикува от векове заради своите почистващи и възстановяващи свойства.

Сега учени от Изследователския институт Precision Healthcare University Research Institute, PHURI (PHURI) в Лондон проведоха революционно изследване, за да разберат какви трансформационни промени настъпват в човешкия организъм по време на гладуване.

Дванадесет доброволци се съгласиха да участват в 7-дневно гладуване на вода, което позволи на изследователите да наблюдават отблизо здравето им и да получат представа за това как тялото реагира на лишаване от храна.

Проучването разкрива значителна промяна в реакцията на тялото към гладуването. През първите няколко дни тялото преминава от използване на захар за енергия към изгаряне на мастни резерви, процес, известен като кетоза. Въпреки това, след три дни на гладуване, тялото започва по-широка реакция, която включва промени в различни органи и системи.

Изследователите анализирали около 3000 протеина в кръвта на доброволците и установили, че около една трета от тези протеини се променят значително по време на гладуване. Тези протеини участват в различни биологични процеси и се намират в различни органи, което показва, че гладуването предизвиква реакция на цялото тяло, а не изолирани промени в определени области.

Въпреки различията между половете и индивидуалните здравни характеристики, промените в нивата на протеини са сходни при всички участници. Това предполага, че гладуването предизвиква фундаментална и дълбоко вкоренена реакция в човешкото тяло – универсален биологичен процес, който оптимизира функционирането по време на периоди на недостиг на храна.

Гладуването също така променя протеините, намиращи се в извънклетъчната матрица на мозъка, която осигурява структурна подкрепа и биохимична помощ на мозъчните клетки. Тези промени могат значително да повлияят на мозъчната функция, което потенциално води до подобрено здраве на мозъка.

Това изследване дава ценна представа за молекулярните промени, които се случват в тялото по време на гладуване. Чрез разбирането на тези механизми на по-дълбоко ниво учените може да са в състояние да разработят лечения, които имитират ползите от гладуването, без да се изисква действителното гладуване.

Това знание може също да помогне за справяне със съвременни здравословни проблеми като затлъстяване и диабет и да доведе до разработването на нови диетични насоки или интервенции, базирани на принципите на гладуването.

бел. ред. :
* Ако това с гладуването е така, то хората, които гладуват принудително всеки ден -в Африканските страни, например- щяха да са най-здравите на Земята…

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *