„Той не гледа хората в очите“ – така казват хората

А дали съществуват някакви общоприети правила за това, кого можем да гледаме в очите и кого – не?

Деца

Не е желателно да гледаме в очите чуждо дете. Преди се е смятало, че децата са по-податливи на уроки от възрастните, така че погледът на непознат може да повлияе неблагоприятно на здравето на детето, да привлече неуспехи в живота му.
Но със собствените деца такъв контакт е необходими.

Той позволява да се установи връзка между родител и дете, иначе то може да започне да се чувства ненужно, може да възникнат проблеми с общуването и впоследствие и в личния му живот.

Неприятни хора

Сред нашите познати има хора, след общуване с които рязко се влошава самочувствието ни. Някои ги наричат енергийни вампири, някои смятат, че те могат да правят магии. Но каквито и да са те, не ги гледайте в очите. Ако те се опитват да правят това сами, опитайте се да избягвате подобен контакт и въобще сведете общуването с тях до минимум.

Представители на други националности

Ако за европейците или латиноамериканците да гледат събеседника си в очите време на разговор е нормално, не е толкова просто с другите култури.

Така например, при американците, ако мъжете се гледат в очите, това може да се изтълкува като признак за интимен интерес.

При араби, грузинци, арменци, турци жената не трябва да гледа в очите мъжа, по време на разговор тя трябва да гледа в пода.

За китайците погледът „очи в очи“ се смята за неприличен: когато говорят помежду си, те гледат събеседника някъде в областта на брадичката.

Хора от противоположния пол

Продължителният поглед „очи в очи“ в нашата традиция означава, че хората се уважават един друг. Но човек не винаги е готов за такъв поглед. На жена, от която не сваля очи непознат мъж, при липса на съответен интерес към него едва ли ще и хареса, както и мъж, в чиито очи се взира непозната жена, може да изпита дискомфорт. Такива погледи са уместни ако вече са започнали да се развиват някакъв вид отношения.

Хора с по-висок ранг

Традиционно се смята за неприемливо да се гледат в очите кралски особи, висшестоящи чиновници или просто началника. Най-малкото, не трябва да установявате с тях зрителен контакт първи. Това се счита за опит да подчините събеседника. Ако погледнете в очите човек, който е на по-висока служебна позиция, той вероятно ще възприеме това за наглост от ваша страна.

Престъпници

Да гледате в очите престъпниците, особено рецидивисти, не се препоръчва. Много от нас смятат погрешно, че, гледайки в очите такъв тип, е възможно да му покажете, че не се страхувате от него. Но не е така. Директен поглед такива хора възприемат като признак на агресия, и в отговор може да ви нападнат. В престъпния свят действат други закони, и такъв контакт може да завърши плачевно.

Животни

Животните възприемат света не като нас. Така например, хищниците внимателно гледат жертвата си по време на лов. Ако започнете да гледате внимателно в очите на куче или котка (или, не дай Боже, тигър), животното може да го възприеме като предизвикателство и заплаха и да се нахвърли върху вас.

Собственото си отражение

Ще кажете какво толкова – да се гледам в огледалото?
Но експертите по биоенергия са на друго мнение. Те считат, че взирайки се в очите на отражението си, отдаваме част от енергията си на нашия двойник в огледалото, а това може да доведе до болести и проблеми в различни сфери на живота. Затова се препоръчва по-рядко да се гледате в огледалото.

 

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *