Откриха ген, отговарящ за демократичната нагласа на човека

Американски учени са открили у  хората ген, отговарящ за либерализма и свободомислието. Откритието е на специалистите от американския   Северозападен  университет в Илинойс, според  The Daily Mail. Откритият ген регулира дейността на серотонина – химическо вещество, което предава електрическите импулси в мозъка. Известно е, че серотонинът е отговорен за емоциите и настроението.

„Ние за първи път показахме тясната връзка между социално-културните ценности на либерално общество с това, как работи този ген, отговорен за скоростта и характера на действие  на серотонина“ – заяви ръководителят на екипа Джоан Чиао.

Интересно е да се отбележи, че изследователите са открили, че генът се държи по различен начин в представители на източните и западните народи. Активността на този ген е характерна по-често у представители на хората, които са създали съвременното демократично общество в Европа и Северна Америка.

В тази връзка  изследователите заключават, че свободомислието и демокрацията имат генетичната природа. Наличието на този ген е в състояние да обясни такива културни различия  като  стремежа  на хората от запада към  либерализъм и привързаността на източните народи към традициите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *