Създадено е кибероръжие на бъдещето

Новото оръжие е способно да унищожи компютърните системи на врага, дори когато те не са свързани към интернет, пише Марко Летиция в статия, публикувана на интернет страницата на вестник „Кориере дела Сера.

„Следващата американска война може да се характеризира с   прилагането на високите технологии.  Пентагонът ускорява създаването на  нова генерация   оръжия в кибернетичното пространство, които биха могли да направят безпомощни  компютърните системи за управление и контрол, дори ако те изглеждат неуязвими.“ – се казва публикацията.

Непосредствените цели могат да са  Иран или Сирия, ако ООН даде зелена светлина за началото на военна операция. Към момента на конфликта в  Либия  това оръжие още не е било готово, но графикът за изготвянето му   вероятно да бъде съкратен с няколко месеца, съобщава кореспондентът.

– За създаването му са отпуснати 500 милиона долара (общият бюджет на Пентагона за кибервойна се очаква тази година да е  3.4 милиарда долара) „.

„До неотдавна да се извади от строя военна компютърна система,  ако не е свързана към Интернет, бе единствено възможно чрез физическо  въздействие на специално обучени агенти.

Освен това е трудно да се разбере какъв тип програми трябва да се прилагат за да се изключи  софтуера на врага. Но сега  изследователската  агенция  на Пентагона Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) тества кибероръжие, което може да внедрява специални кодове, дори и когато апаратурата не е свързана с интернет или дори     е изключена. Крайно полезна опция: да се контролира  радарната система на врага,  в случай на бомбардировки по негови обекти „- пише авторът.

„Въпреки това, използването на такива оръжия може да доведе до нежелани последствия:  вирусът може да унищожи компютърните системи на болниците, например, или оборудване, обезпечаващо работата на електроцентрали. С други думи, съпътстващи загуби може да има и в кибервойна.“ – отбелязва  авторът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *