Защо съществува Вселената

Учените се приближават до този момент, когато ще могат уверено да отговорят на въпроса защо Вселената съществува, пише Telegraph.

Екип от учени от различни страни, работещи  в  базата CERN в Швейцария, са открили начин да  контролират атома на „антиводорода.“

Първият успешен опит на взаимодействие с атоми антиматерия дава надежда на  учените  да узнаят  повече за неговите свойства.

Антиматерията се унищожава  веднага след създаването, така че учените е трябвало да поставят „капани“ във вакуума – за първи път това се случи миналото лято. От тогава  учените са започнали да си създават повече или по-малко ясна представа за структурата на антиматерията.

„Ние   доказахме, че можем да изследваме вътрешната структура на атомите на антиводорода, сега ние знаем, че по принцип е възможно“, – казва един от изследователите  Джефри Hangst.

„Водородът е най-разпространеният елемент във Вселената  и ние прекрасно разбираме неговата структура. Сега ние  , най-накрая,  започваме да навлизаме в структурата на антиводорода. Дали са различни? Времето ще покаже „, добави той.

Според научните теории, всеки   вид   материя  във Вселената, създадена след Големия взрив, трябва да бъде придружена от равно количество антиматерия, своеобразно огледало, която е идентична по структура, но с противоположни свойства.

Проблемът е, че когато атомите на материята се срещат със съответните елементи на антиматерия, те се унищожават незабавно (анихилация). Това поражда   голямата загадка на Вселената – защо   в тази ситуация, ние все още съществуваме?

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *