Благосъстоянието зависи от интереса към бъдещето

Страните, в които хората   повече се интересуват от бъдещето, отколкото от  миналото, се характеризират с по-високо средно благосъстояние, считат изследователи, които са публикували своята работа на уебсайта Nature.com. Анализирайки статистиките   на 45 страни за търсене в Google Trends, международен екип от учени е установил  корелация между величината на брутния вътрешен продукт на глава от населението (БВП) и съотношението на честотата на интернет търсения за минали и бъдещи събития.

Ако хората в  Германия, Великобритания, Япония и Франция питат Google повече за бъдещето, то жителите на по-слабо развитата Италия, в  еднаква степен се интересуват и от миналото.

Резултатите за САЩ и Канада изпадат от общата тенденция: жителите на Северна Америка са склонни към  ретроспекция като  италианците, но   живеят доста по-богато.

Изследователите   предлагат, че или фокусът върху бъдещи събития може действително да стимулира икономическото развитие, или  необичайната корелация се обяснява с други фактори, като например влиянието на икономиката върху  селективната достъпност  на интернет инфраструктурата (и като следствие се отразява  върху   статистиката за интересите на специфична група   потребители ).

За да се определи времевата ориентация,  търсенията са анализирани по години (например, колко често през 2010 г. в съответната страна се е  търсила информация за 2011  или 2009 г.).

Онлайн услугата Google Trends съдържа отворени анализи по търсенията на потребителите за различни региони на най-популярната търсачка в света.

Преди това учените смятаха, че икономическия растеж на държавата не е съпроводен с увеличаване на чувството на удовлетвореност от живота сред неговите граждани, което показва  първостепенното значение на неикономическите  фактори, които влияят на щастието на хората.

http://30dumi.eu/2012/04/interesa-t-ka-m-ba-deshteto-predpolaga-visoko-blagosa-stoyanie/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *