Новата невидима заплаха: Рибен мегавирус

В южната част на Тихия океан по чилийското крайбрежие близо до град Табор екип от френски учени от университета в Екс-Марсилия (Aix-Marseille Universit?) събирали проби от биологичен материал в морето. Миналата седмица те публикуваха в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences  резултатите от изследванията си.

Разглеждайки една от пробите в лабораторията на Лас Крусес в Католическия университет в Чили, учените   открили огромен вирус, наречен по мястото на откриване Megavirus chilensis. Този вирус е приблизително 10-20 пъти по-голям,  от открития  през 1992 г. в Англия, „мимивирус“, който все още носи титлата   шампион.

Размерите на мегавируса достигат до 0,7 микрометра в диаметър (хилядна от милиметъра). За микрокосмоса това е толкова голяма стойност, че  за да се види, не е необходим електронен микроскоп, а е достатъчен обикновен.

Първият анализ, който се извършва във френски университет, не само   потвърждава неговия размер и вирусната му природа, но се оказало, че той има характеристики, типични за високоорганизирани молекулни структури.

Mегавирусът има много повече гени от обичайните вируси, което му позволява бързо да мутира  и да се развива. Той има характеристиките, притежавани от бактерия, или дори на еукаритическите клетки (най-простият вид клетки, намиращи се в по-сложни организми като растения и животни).

При по-нататъшни проучвания  французите разбират, че ДНК на вируса се състои от 1,260,000 двойки нуклеотиди и кодират 1120 протеини, от които 594 са подобни на протеините от други вируси, а 258 (23%) нямат аналози. Това е повече от достатъчно за да предизвика инфекция. В този случай  французите   заразили пресноводни амеби.

„Всичко започва с една  клетка, заразена от вируса, тя започва да расте, расте и се превръща в завод за производство на вириони (частици, които заразяват),“ – обяснява Жан-Мишел Клавери, един от изследователите от  Университета в Екс-Марсилия. Той допълва, че  главната особеност на мегавируса е в това, че поради неговия генотип не  само е в състояние да проникне и да зарази чужд организъм, но и да  мутира в него и да се усъвършенства като бактериите.

Въпреки че учените  избягват да всяват   паника, те казват, че този мегавирус не е патогенен за човека, но не отричат  способността му за бърза еволюция, и следователно непредвидимо поведение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *