Пластмасови частици покриват световния океан

Учени от института Алфред Вегенер, заедно с британски и чилийския колеги са открили, че пластмасата, замърсяваща океаните, създава  огромна маса от микрочастици, които са нова, все още малко известна заплаха за морските екосистеми и хората. Ръстът на глобалното производство на пластмаси, които в крайна сметка  попадат в океаните, са сериозна заплаха за всички живи същества. Микрочастици са особено опасни ако са пластмасови – разтворените  във водата парчета пластмаса  могат да се натрупват в живите организми.Микрочастици от пластмаса – това   по същество са парчета от пластмасови предмети с диаметър по-малък от пет милиметра. В повечето случаи  тези частици са по-малки от песъчинка, или   върха на игла. Това свойство ги прави особено опасни за морския живот. Пластмасовите микрочастици се абсорбират през стомашно-чревния тракт и ефективно се натрупват в организмите.

В своето изследване учените са използвали мрежа с клетки от 85 микрона, което   позволява да се улавят 100 000 пъти повече частици от мрежата с клетки от 450 микрона. Така за първи път става ясно до каква степен може да се разтвори пластмасата и как ефективно   се абсорбира от живите организми.

Учените също така установили, че голяма част от пластмасовите частици са от пластмасови гранули, които се използват като суровини в производството на пластмасови изделия, като например компютърни кутии и други предмети от бита. Често тези гранули се  товарят и транспортират небрежно, а   вятърът ги издухва в морето. Много от частиците са от козметика и перилни препарати: те попадат в канализацията, реките и след това в морето. В допълнение, всяка пластмасова бутилка или чанта в морето постепенно се разпада на безброй микрочастици- ултравиолетовите лъчи  правят пластмасата чуплива, тя се напуква, а след това   от триенето става на прах.

Все още е неизвестно колко ефективно пластмасовите микрочастици могат да проникват в скалите,   в блатата, да се свързват със солите и т.н. Учените са загрижени от увеличаване на замърсяването на океана с пластмаси, особено в светлината на факта, че ние не знаем нищо за възможните последици от това замърсяване.

Related Posts

One thought on “Пластмасови частици покриват световния океан

  1. Привет уважаема госпожо nepoznato!
    До там води всяко едно неразумно действие,независимо от човек или животно.Безотговорността ще погуби голяма част от човечество,флората и фауната,дори Зелените се огъват пред двукраките безумци.Единствен победител може да е само Майката природа,ние другите индивиди ще си отлетим,но не зная за къде.Между впрочем,искам да споделя с Вас,че много интересни неща откривам в Непознато.
    С пожелание за приятна и незабравима вечер!
    Поздрав,Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *