Press TV: Популярността на християнството достигна рекордно ниско равнище

Властите на светска България приеха глава на чужда православна църква с големи почести. Това предизвика известни спорове, особено в светлината на неотдавнашните нападения от страна на представители на крайно десните движения срещу мюсюлмани и расисткия марш, която се състоя в центъра на София. Въпреки това, министър-председателят, президентът и председателят на парламента на България се срещнаха с духовния лидер на Русия.

Независимо, че това бе обявено като „историческа среща“ между патриарх Кирил, настоятел на най-голямата в света православната общност и 97-годишния  патриарх Максим, заемащ тази длъжност най-дълго в историята на християнската история, никакви изявления за пресата не бяха направени. А съветникът по религиозните въпроси на министър-председателя Борисов заяви за Press TV,  че няма причина за обтегнати отношения.

Жасминa Донковa, Съвет  по религиозните въпроси при правителството на България: съществуващите  междурелигиозни  комуникации са   идеални. В България няма  религиозно мотивирано напрежение. Различни религиозни групи дори работят в тясно сътрудничество по съвместни социални или образователни инициативи.

Само че жителите на страната се оплакват, че такива социални или образователни инициативи остават само на хартия. През последните десетилетия след падането на комунизма, Православната църква не можа да проведе нито една реална благотворителна или културни кампания, да предостави на нуждаещите се подслон и храна. Вместо това, църквата запазва пасивна позиция, наследена от 50-годишното царуване на атеистите. Нещо повече – и без това крехкото доверие в свещениците бе подкопано от откритието на факта, че са сътрудничили на комунистическите тайни служби. В очите на обществото това показва „двоен морал“ и само подчертава липсата на доверие в тяхната истинска „мисия“.

Петър Граматиков, православен свещеник: Ако имате работа с истински религиозен човек, той се застъпва за традиционните семейни ценности и подобни етични стандарти, които се практикуват в нашето общество все по-малко. Във външния, светски свят,  християнските морални стойности се считат за грях.

Въпреки това, мнозина смятат за „грях“ не самия християнски морал, а липсата му в онези, които проповядват тази вяра. Например, общественото внимание наскоро бе привлечено от патриарх Кирил, който носи часовник на стойност около 30,000 долара. Църковните служители се опитаха да изтрият часовника от официалните  фотографии.

Междувременно, българският митрополит Кирил се появи на църковната служба на първата по рода си кола Lincoln Hybrid 2012, макар никой в Европа да няма такава – само Обама и няколко други. Животът в лукс само отклонява от пътя истинските духовници и техните по-малко заможни сънародници.

Ивайло Спасов кореспондент на Press TV: За разлика от исляма, който в мюсюлманските общества има ролята на водач и консолидира хората, в  Източна Европа, Православното християнство  често се възприема като реакционно и откъснато от реалните нужди и стремежи на съвременните хора. По този начин, както посочват експерти,  популярността на християнството е паднала до рекордно ниско равнище.

Видео : ТУК

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *