Залавят лъжци по движението на очите им

Във филма „Космическа одисея“ компютрите можеха да определят когато казваме лъжа. Въпреки че в действителност това е малко вероятно,  вече има конкретни програми, създадени от учени от Университета в Бъфало. Въз основа на предишни психологически изследвания, екипът  създал софтуер, който позволява да се оцени движение на очите на  анкетираните, за да се определи дали казват истината. Оказва се, че компютърът  бил в състояние правилно да идентифицира лъжа с 82,5% точност. Според изследователите, обучени хора ще бъдат в състояние да се идентифицират само с вероятност около 65%.

Проектът използвал 40 видео разговори, избрани от 132, използвани в оригиналното психологическо изследване, в което тестваните избирали- да откраднат чек или не, а след това да съобщавали или правили това. В избраните видеокадри били показвани различни цветове на кожата, поза на главата,  светлинните условия, а  в някои от тях са включени потенциални визуални препятствия, като очила.

За да може компютърът да определи дали човешкото око лъже, той първо се нуждае от базов пример за  нормални движения на очите в момент, когато се  говори истината. Това е постигнато чрез провеждане на интервю с прости въпроси, отговорите на които са очевидни истини,  както и анализ на движенията на очите. По-специално, програмата запомняла честотата на миганията и скоростта на промяна посоката на  погледа

По-нататък в разговора, анкетираният бил запитан дали е откраднал чека. Ако движение на очите му оставало същото, се приемало, че казва истината. Ако се  променяло – те били фиксирани като лъжци. Въпреки че повечето от анкетираните били хванати, че лъжат, някои се оказали особено добри лъжци и били в състояние да държат своите физиологични реакции (включително движения на очите) под контрол.

Учените планират допълнителни проучвания, в които да използват големи бази данни и в крайна сметка се надяват да разработят система, която може да се използва успешно. Ясно къде.

„Искахме да видим – дали излъчваните сигнали от хората могат да бъдат открити от машините“, казва доц. Ифема Нвогу. „Отговорът е да. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *