Будистки монаси предизвикаха дъжд и сняг със свой ритуал

Будистки монаси изпълниха ритуал, посветен на владетеля на водната стихия   Лусууд Хаану и предизвикаха дъжд и сняг, които загасиха горските пожари в Бурятия.

Според  пресслужбата на будистката традиционна Сангха Русия, на 21 май  в село Ехе Цакир по искане на жителите на планинския район Закаменски,  лами от две местни дацани под ръководството на ловбон лама Жуд  дугана Баин Циденжапова  за предотвратяване на горски пожари изпълняват голям ритуал, посветен на владетеля на водната стихия   Лусууд Хаану

След приключване на ритуала, за радост на жителите на Закаменския район започнали валежи, дъжд и мокър сняг, които загасили бушуващите там няколко седмици горски пожари.

Както  обясняват от пресслужбата, лусууд (тибетски) или наги (санскритски) – това са змиеподобни обитатели на водния свят, които имат тайна власт. От древни времена човечеството е изпълнявало ритуал, посветен на страшния техен  владетел – Лусууд Хаану.

„Много от най-големите будистки учители от древността са оставили за бъдещите поколения  свитъци с  тайни и могъщи знания, получени от наги. В будистката литература има много истории, свързани с тези невероятни същества. Те са истински, те съжителстват с нас. Затова будистка етика изисква от всеки човек правилно поведение до всеки източник на вода – малко поточе,  планинско езеро или на брега на великия Байкал. Нага може да бъде разгневен и може да се успокои. За умилостивяване на Лусууд в будистката практика съществува ритуала „Лусууд тахиха“, – обясняват от пресслужбата.

Церемонията се провежда в определени дни според лунния календар. За церемонията е необходимо мляко от червена крава или бяла коза. Също така трябват още сладкиши, мед, меласа, лусун дже и др. Преди церемонията не може  да се яде месо, лук, чесън и други „нечисти“ храни.

По материали на Росбалт

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *