Скрита заплаха на Слънцето

Слънцето може да бъде много по-активно, отколкото се смяташе досега. Това заключение е на японски учени от университета в Киото. Според тях, на небесното светило, в допълнение към нормалните изблици на енергия, с които всички са свикнали, може също така да се появят и супер избухвания. В миналото  експертите отхвърляха тази хипотеза.

Изследователи от японската обсерватория  обещават, че тези суперизригвания на енергия и плазма в обозримо бъдеще ще доведат до  невиждани досега по сила  магнитни бури и радиационни емисии.

Тези изводи японците са направили след   дългосрочни проучвания. С помощта на космическия телескоп Кеплер те наблюдавали 83 хиляди звезди като Слънцето, които се намират в Млечния път. Суперемисии са били регистрирани на  150 от тях.

Последиците от такова нещо за Земята е трудно да се предскажат. Обикновените слънчеви изригвания облъчват астронавтите, влошават самочувствието на хората на планетата и предизвикват проблеми в работата на спътниковите и комуникационни  системи. Изригване от клас Супер по ниво на освобождаване на енергия, ще е най-малко един милион пъти по-мощно.

Учените предупреждават, че актвината област под номер 1476 на Слънцето в следващите дни ще се обърне точно към нашата планета. По тази причина жителите на Земята от 20 до 23 май ги чакат   особено мощни магнитни бури.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *