Първият киборг е Нийл Харбисън

Нийл Харбисън има нормално зрение, но не може да различава  цветове. Специално устройство, монтирано на главата  му,  съобщава данни за цветовете и техните  нюанси.

Когато   Нийл  бил дете, родителите му не можели да разберат защо синът им  на практика не  използва имена на цветовете, предпочитайки само думите „черен“, „бял“ и „сив“ – сиви за Нийл били всички цветове от жълто до синьо. След известно време те открили, че Нийл е  роден с рядка аномалия и той напълно е лишен от способността да различава  цветовете, а вижда света само в черни – бели цветове и нюанси на сивото.

Като възрастен Нийл Харбисън среща програмист, който написва специална програма за устройството Eyeborg. След това, Нийл започва да възприема цветове и нюанси,  чрез звуците с различни тонове.

Благодарение на острия си музикален слух Нийл бързо се научил да възприема звуците на 360 нюанса на всички основни цветове, както и невидимите дори и за здрави хора, ултравиолетови и инфрачервени лъчи.

Той носи на главата си апарата от сутрин до вечер и дори е убедил полицията да му позволи да се снима така за паспорт, тъй като устройство, според Нийл, се е превърнало в „неразделна част от организма му.“

http://30dumi.eu/2012/05/irlandets-stana-kiborg/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *