Премина ли човечеството критичната точка на необратимост? I част

Всякакви Нибиру и календари на маите плашат само тези, които не са запознати с астрономия и история, а учените все повече се занимават с въпроса дали е била погрешно интерпретирана компютърната програма от преди четиридесет години, прогнозираща социален  и икономически колапс и  масово измиране  на човечеството в ХХI век.

Преди четиридесет години в Масачузетския  технологичен институт на САЩ е създаден компютърния модел World3, който прави такива изчисления, които водят до невероятни резултати. За нито един от критично важните ресурси (включително, например, желязна руда с прилично качество), човешката цивилизация няма резерви, което би и позволило да оцелее през   XXI век. В прословутата творба „Границите на растежа“ (1972) се отразяват резултатите от този модел, а  опитите да се   промени глобалната индустриална система  показват, че инерцията  е  твърде голяма за да може да има оперативно положително въздействие върху събитията .

Единственият начин  за по-продължително (уви, не безконечно) поддържане на статуквото, изследователите сметнали незабавното спиране на икономическия растеж. В противен случай, те отбелязват, обществото отива твърде далеч, за да се избегне самоунищожението и смъртта на милиони от глад и разпадането на икономическите институции, които обезпечват  живота им днес.

Най-важното, което заплашва развитието на света – е, според изследователите,  желанието на някои страни от Третия свят (тогава се имат  предвид Корея и Япония) да се издигнат по потребление до световните нива.

Жанрът се харесва на учените. Новото проучване „През 2052: глобално  предсказание за следващите 40 години“, предприето от един от създателите на оригиналния  World3   норвежки учен от аналитичната бизнес школа в Осло Йорген Рандерс твърди, че глобален апокалипсис във втората половина на ХХI век все пак ще  състои и ще е по модела от 1972 г., вследствие на глобалното затопляне.

Денис Медоуз, който е ръководител в  Масачузетския технологичен институт по  World3 , смята, че бившият му колега е твърде оптимистичен. Ситуацията е по-лоша, защото стъпките, които г-н Рандерс отчита до края (Протокола от Киото, разпространението на алтернативна енергия и др.) са неефективни – най-вече поради факта, че човечеството действа некоординирано и докато Европа се бори с въглероден двуокис, Китай, например,   удвоява своя БВП на всеки осем години, което е несъвместимо със запазването дори и на предишното ниво на емисиите. И това без да говорим за огромния ръст на потребление на ресурси в тази страна.

Следва

Related Posts

One thought on “Премина ли човечеството критичната точка на необратимост? I част

  1. Това е пропаганда и изкуствено нагнетяване на неверни, полуверни и лъжливи твърдения, с цел да се разруши икономическото развитие на неудобни икономики и да се принуди човека да се съгласи на генно модифициране, налагане на евгенично социално инженерство и задаване на нови – сатанински правила за устройство на света. Сега най-големите замърсители са точно мега-компаниите, чиито собственици се тревожат най-силно за природата и, заради опазването и, съветват да се избие 90% от населението, и то познайте коя част – бедните. Както и измислиците с глобалното затопляне, глобалните болести, глобалния тероризъм, държавите изгои … бизнес за милиарди и причина за терор над населението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *