Премина ли човечеството критичната точка на необратимост? II част

Продължение. Изчисленията, базирани на усъвършенствания  World3, проведени през 1994 г. и особено през 2004 г, ясно показват  това, казва Денис Медоус.

„Аз забелязвам колапса сега – казва проф. Mедоуз. – Количеството   храна на глава от населението [в света] намалява, енергоресурсите стават все по-недостъпни, артезианските води са изтощени „. Ако през 1972 г. човечеството, според модела, е изработвало толкова въглероден двуокис, че той е бил равен на 85% от консумацията на земната биосфера, то сега ние говорим за 150% – и тази цифра расте.

Йорген Рандерс в книгата си  е наистина оптимистичен. През следващите десетилетия  ще има  запазване на благополучието: богатите икономики ще продължат да растат, производството на храни в тях ще се увеличи, като глобалното затопляне и излишните обеми CO2 ще стимулират растежа на растенията и ще се отворят огромни масиви за селското стопанство чрез появата на  нови земи – например, в Сибир. Населението и икономиката ще растат, макар и бавно, тъй като много пари ще бъдат похарчени за по-скъп добив на изкопаеми ресурси, които ще са все по-малко. Ученият очаква 8 милиарда души до 2040.

След наводненията и опустиняването ще намалеят обемите на земеделска земя. Опитите на човечеството за смекчаване на последиците от затоплянето, с малък успех сега, ще бъдат безполезни: затоплянето ще се увеличи. Например, горските пожари ще се разпространят и ще трансформират горите от нетен потребител на въглероден диоксид в нетен производител. „Много е вероятно, че доста преди средата на века ще има война“, – казва ученият. Това се отнася и за многобройни местни битки между страните, разполагащи все още с подходящи терени за селското стопанство, и тези, които почти нямат.

До 2100 г. населението, според неговия сценарий, може да се съкрати до 4 милиарда-  два пъти за 60 години.

Както прогнозира World3, да  стабилизира  положението в света, да  намали потреблението на невъзстановими ресурси и   замърсяването, човекът не съумява.

Вие може да смятате модела за несериозен, описвайки в рамките си ситуацията от  каменната епоха, когато кремъкът става толкова рядък и ценен, че той се търгува на  хиляди километри (наблюдавани са случаи на използването на кремък от френски произход в Северна Америка).

Но ние можем да си спомним това, че глобалното затопляне в края на миналия ледников период  довежда до редица последствия, в резултат на които в Европа стават много сериозни катаклизми и хранителна криза от такъв мащаб, която в действителност не  само прорежда човешката популация, но също така и   „дарява“ редица от намерените скелети от онова  време с естествен рахит – нещо, което не демонстрира изобилие и просперитет на тогавашния  Homo sapience.

Край.

Първа част

Related Posts

One thought on “Премина ли човечеството критичната точка на необратимост? II част

  1. Това са пълни небивалици. Който иска да вярва. Аз не вярвам на подобни схеми и теории. Човечеството е в повече от количеството, което Земята може да търпи и храни. Решението е разселване из близкият и далечен космос, стига да ни бъде разрешен достъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *