С една трета са се съкратили биологичните ресурси

Биологичните ресурси на Земята са намалeли  с 28% от 1970 г. до 2008 г.  Това се казва в нов доклад, озаглавен „Живата планета“, който  на всеки две години съставят  експертите на Световния фонд за дивата природа.

За да стигант до това заключение, експертите са изучили развитие на повече от 9 000 популации на бозайници, риби, птици, влечуги и земноводни.

Експертите са заключили, че човешкото потребление на природни ресурси, в сравнение с   1966 г. се е удвоило. Според тях, основният потребител и замърсител на екосистемите в света са Съединените щати. „Ако целият свят използвали природните ресурси в такъв мащаб, в който  сега използват американците, за поддържане на екобаланса ще се нуждаем от пет планети, подобни на Земята“ – се казва в доклада.

 

Въпреки това, САЩ се нареждат  едва на пето място в списъка на страните с разточително използване на природните ресурси в света на глава от населението. Лидерите в този индекс са Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Дания. След Съединените щати са Белгия, Австралия, Канада, Холандия и Ирландия.

При съставянето на списъка се вземат предвид такива фактори като нивото на емисиите на въглероден диоксид, горските  площи  и   използваните в селското стопанство земеделски земи, обемите промишлени отпадъци и др.

 

 

http://30dumi.eu/2012/05/za-40-godini-bioresursite-na-zemyata-sa-namaleli-s-edna-treta/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *