Слънцето заплашва Земята с множество магнитни бури

Гигантска активна област, формирана на Слънцето преди няколко седмици, в близките дни ще се обърне към Земята, което в случай на мощни рентгенови излъчвания в нея,  може да предизвика мощни магнитни бури на планетата, съобщават от Института за приложна геофизика (ИПГ) на Росхидромет.

„Степента на развитието на активната област   и сегашната и позиция на слънчевия диск –  тя се намира в близост на централния меридиан,  и в бъдеще, с въртенето на Слънцето, ще се намира още една седмица в геоефективния сектор за обстрел на Земята – ни кара да очакваме значителни слънчеви изригвания, някои от които ще засегнат магнитното поле на Земята и, евентуално, появата на протонни потоци, „- се казва в съобщението.

Магнитни бури на Земята започват, когато в магнитосферата на планетата се ударят изхвърлени от  Слънцето потоци плазма –  които са свързани с рентгеновите избухвания на светилото. Заредените частици предизвикват геомагнитни  смущения, а когато те са с голяма сила, това може да доведе до повреди в електронно оборудване, нарушаване на работата на радио-комуникационните и енергийни мрежи.

Активната област 1476, която се е образувала преди около три седмици  постепенно   нараства, и  в момента има 35 отделни петна. Предишната вечер и четвъртък сутрин вече е имало три избухвания от клас M.

В зависимост от силата на рентгенови лъчи избухванията са разделени в пет класа: A, B, C, M и X. Най-ниската степен е клас А. С  прехода към следващата буква, мощността се увеличава десетократно.

http://30dumi.eu/2012/05/aktivna-oblast-na-sla-ntseto-zaplashva-zemyata-sa-s-seriya-ot-magnitni-buri/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *