В Китай партията реши да се раждат повече момичета

Ръководството на партията и страната постановиха в следващите пет години  да се коригира дисбаланса между половете и да се изравни броят на момчетата и момичетата

Общокитайското работническо събрание, посветено на борбата със сексуалния дисбаланс в броя на бебетата в Китай  реши  до края на текущата петилетка  да се изравни броят на новородените момчета и момичета. Това  в понеделник, 28 май,  съобщи агенция „Синхуа“.

В момента в Китай на 100 родени момичета се раждат 120-130 момчета. Този дисбаланс заплашва   Китай със сериозни проблеми: демографите отчитат, че към 2020 г. около 24 милиона китайци няма да могат да си намерят жени.

Според експерти  коренът на проблема е, че политиката в страната за ограничаване на  раждаемостта се вписва зле в традиционните китайски ценности. Семействата, поставени пред  необходимостта да имат едно дете, обикновено избират да имат момче, защото синът винаги е бил смятан за наследник на   семейството, надежда и подкрепа на родителите. По тази причина, много родители разбирайки, че ще имат момиче,  решават да направят аборт. Строгите мерки, предприети от правителството за ограничаване на тази практика – по-специално, забраната на  процедурата за определяне на пола на бебето с ултразвук,  водят до там,че китайците започват да се отървават от бебетата  момичета с напълно незаконни средства.

Фокусът на борбата с проблема   китайските служители  виждат  в пропагандата на новите семейни  ценности и засилване на ролята на жените в китайското общество. Още през 2015 г. правителството очаква да намали дисбаланса между половете до 115 момчета на сто момичета.

http://30dumi.eu/2012/05/kitajskite-komunisti-reshiha-da-se-proizvezhdat-poveche-momicheta/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *