11 генномодифицирани животни, които скоро ще се появят сред нас – II част

7. Дебели, болни, озлобени, поразени от тумори  мишки

В продължение на много години, учените са ползвали  много мишки за да  „изключват“ – или „включват“ , според лексикона на генетичните инженери – някои от техните гени в генома им. Наблюдавайки такива „фантомни“ мишки, учените често научават нещо за  функциите на определен ген. Това не е нищо ново, но  доведе до няколко скорошни открития за генетичните корени на рака, хроничното безпокойство,  сърдечните заболявания и дори затлъстяването.

8. Неоновият Немо

Днес можете да си поръчате за отглеждане свой собствен  генетично проектиран домашен любимец: GloFish (игра на думи – „светеща рибка“). Първоначално учените  разработили тази малка флуоресцентна рибка, така че да свети, когато срещне замърсители, където живе, но търговската версия на рибата продължава да свети. Може да се купи в Съединените щати, с изключение на Калифорния.

9. Прасета с резервни части

В наше време са много разпространени трансплантациите на свински сърдечни клапи на хората, но последните научни открития говорят, че може би скоро ще може да се пресаждат цели сърца и черен  дроб, бъбреци и панкреас, от генетично модифицирани прасета. Тези специални „свине с резервни части“  са проектирани по такъв начин, че генът, който обикновено кара имунната система на човека да отхвърля трансплантирания орган, се изключва. Някои от поддръжниците на етиката намират тази идея за доста дивашка, но други твърдят, че отглеждането на свине заради техните органи не е фундаментално по -различно от отглеждането им заради бекон.

10. Спаначеното прасе

През 2002 г. група  японски учени от Университета  Кинки станаха първите, които успяха успешно да внедрят функциониращ растителен ген – генът на спанака – в животно. В този случай това се оказва прасе. В резултат на това прасето-спанак съдържа 20% по-малко наситени мазнини в тялото си.

11. Мишката ухо

Вероятно най-известната версия на чудовището на Франкенщайн в реалния свят днес е така наречената Мишка Ваканти, създадена от учени от Масачузетс през 1995 г., с човешко  ухо, което расте на гърба и.

Учените искали да докажат, че е възможно да се заставят живи същества да отглеждат хрущялни структури, които след това могат да бъдат трансплантирани на хора. Мишката-ухо, която бързо стана известна, вместо това се използва в края на миналия век като обект за постери на противниците на генетичната модификация на животни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *