Децата на възрастни бащи са генетично програмирани за дълголетници

За мъжете, отлагащи създаването на потомство, се появи сериозен аргумент в полза на такова отлагане: Американски учени са стигнали до извода, че колкото е по-възрастен е бащата на детето, толкова по-големи шансове то има за дълъг живот, съобщи ВВС.

Късното бащинство има своите предимства за оцеляването на потомството: децата и внуците на мъжете в зряла възраст, изглежда са „генетично програмирани“ за по-дълъг живот, показват резултатите от изследвания  на екип от учени от САЩ.

Резултатите от работата им са публикувана в последния брой на водещото американско научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences..

Засега не е ясно дали това предимство ще се тушира от други проблеми, свързани с късното създаване на потомство.

Къси  теломери – кратък живот

От известно време на учените е известна връзката между дълголетието и размера на структурите, наречени теломери, намиращи се по краищата на хромозомите.

А хромозомите са хранилище на генетичната информация – ДНК.

Теломерите са необходими за защита на хромозомите от увреждане. Най-общо казано, малката дължина на теломерите означава по-кратък живот. В повечето клетки,  с възрастта  те стават все по-кратки, докато накрая клетките не загубят способността си да се размножават.

Въпреки това, както учените  открили, че у сперматозоидите теломерите с възрастта, стават все по-дълги.

И тъй като мъжете предават на децата си своята ДНК чрез сперматозоидите, дългите теломери може да бъдат  наследени от следващото поколение.

http://30dumi.eu/2012/06/detsata-na-va-zrastni-bashti-sa-genetichno-programirani-za-da-lgoletnitsi/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *