Мишел Обама се оказа потомка на ирландски робовладелец

Прародителят на съпругата на американския президент Барак Обама – Мишел Обама – се оказа че бил робовладелецът Андрю Шийлдс (Andrew Shields), за който се твърди, че е пристигнал в Северна Америка   през XVIII век от Ирландия. Това, според Belfast Telegraph,  твърди в книгата си журналистката от The New York Times  Рейчъл Суорнс (Rachel L Swarns) “ American Tapestry: The Story of the Black, White and Multiracial Ancestors of Michelle Obama“.

Откъде точно произхожда Шийлдс, не е известно. Предполага се, че той може да е родом от провинция Ълстър, която сега е разделена между Република Ирландия и Северна Ирландия. Според The Daily Telegraph, през 1852 г.  неговите потомци купили за $ 475 чернокожото момиче Мелвиния (Melvinia), което  завели в имението си в Джорджия. Именно нейният  син  Долфус Шийлдс (Dolphus Shields), както по -рано успяла да установи специалистът в областта на родословието Меган Смоленяк (Megan Smolenyak), е прадядо на Мишел Обама. Личността на баща му до неотдавна бе неизвестна.

Докато пишат  книгата си,  Смоленяк и Суорнс стигат до заключението, че баща на Долфс станал Чарлз Шилдс – внук на Андрю Шийлдс. Освен Долфус той и Мелвиния имали още две деца. Впоследствие   робинята била освободена и след това се премества в Южна Каролина, където Долфус се жени за прабабата на Мишел Обама – Алис.

Меган Смоленяк не за първи път се занимава с генеалогията на президентското семейство. През 2009 г. тя успява да разкрие, че предците по майчина линия на съпруга на Мишел – Барак Обама – също идват от Ирландия. По-специално, Смоленяк доказва, че те са родени в ирландския град Moneygal.

Michelle Obama’s ancestors traced to Ulster slave owner – Belfast Telegraph, 18.06.2012

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *