NASA: Нашата Галактика ще се сблъска с Мъглявината Андромеда

Учените, които се занимават с обработката на информацията от телескопа „Хъбъл“  считат, че нашата галактика „Млечен път“ неизбежно ще се сблъска със съседната „Мъглявината Андромеда“.

Сливането на двете съседни галактики  – Млечния път, където се намира Слънчевата система, и Андромеда – е неизбежно, но  Земята няма да бъде  разрушена при този катаклизъм и човечеството няма да  пострада. Това заключение е на американски учени въз основа на нова информация, получена чрез орбиталната обсерватория „Хъбъл“, която в продължение на 22 години радва астрономите с  уникални данни за състоянието и движението на космическите обекти.

Снимки на Мъглявината Андромеда, направени  „Хъбъл“ по различно време, позволяват точно да се определи, че тя се  приближава към  Млечния път с около 400 000 километра в час, съобщи на  пресконференция в НАСА сътрудникът в Научния институт за космически телескопи в Балтимор, Роланд ван дер Mareл.

Според учения, сливането на галактиките   трябва да започне след 4 милиарда години. А целият процес ще продължи още 2 млрд. Земята, според експерта,  не е заплашена. Защото разстоянието между звездите и планетите в галактиките е толкова голямо, че по време на сближаването е малко вероятно те да се сблъскат помежду си.

В резултат на сливането им ще се появи  нова галактика, която ще има друга, по-вероятно, елипсовидна форма и ще е с по-малка гъстота на „населението“ от космически тела. Слънцето, което, според ван дер Mareл, „трябва да има достатъчно гориво за поне още шест милиарда години, ще промени траекторията си и може би ще бъде по-далеч от центъра на галактиката. В същото време се увеличи разстоянието между звездите, а небето ще има по-различен вид.

Формирането на новата галактика ще бъде последвано от други интересни явления, включително сливане на черни дупки в Млечния път и Андромеда. Въпреки това, силен  ефект от това не се очаква, тъй като техните маси са малки в сравнение с масите на самите галактики.

Ван дер Mareл подчертава също, че напълно да се изключва вероятността от сблъсък на Слънцето или на Земята с други космически обекти от Мъглявината  Андромеда е невъзможно, но е „незначителна“. Така че, ако човечеството се запази през тези 4 милиарда години, то спокойно ще преживее и сливането на галактиките, казва ученият.

http://30dumi.eu/2012/06/senzatsiya-ot-nasa-nashata-galaktika-ya-ochakva-vselenska-katastrofa/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *