Неизвестен досега минерал бе открит в метеорита Алиенде

Американски геолози в Калифорнийския технологичен институт са открили в метеорита Алиенде, нов неизвестен  минерал, наречен „пангит“.

Учените изследвали метеорита с помощта на сканиращ електронен микроскоп и във вътрешността на небесното  тяло успели да открият микроскопични частици от  непознат минерал. Химическият анализ е показал, че той има формулата (Ti4+,Sc,Al,Mg,Zr,Ca)1.8O3. Той съдържа както разпространените в земнате кора елементи, така и рядко срещаните цирконий и скандий.

Според геолозите, пангита  в състава на метеорита се  формирал много отдавна – преди около 4,5 милиарда години. Оказва се, че минералът е присъства в протопланетния диск, въртящ се в орбита около Слънцето, още преди формирането на Земята и другите планети.

Метеоритът Алиенде е паднал на Земята през 1969 г., като се е разпаднал на много малки фрагменти. Общата маса на метеорит е била около пет тона, от които три са събрали учените. Сега части от метеорита се намират в различни академични институции по целия свят.

http://30dumi.eu/2012/06/ucheni-otkriha-v-meteorit-neizvesten-dosega-mineral/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *