Самотата е по-смъртоносна, отколкото болестите

В списание  „Архиви на вътрешната медицина“ бяха публикувани две нови изследвания на американски учени, които твърдят, че самотата може значително да скъси продължителността на живота и да доведе до скорошна смърт.

Учени от Университета на Калифорния в течение на  шест години  наблюдавали група от 600 души на възраст над 60 години. Било установено, че чувството на самота след 60-годишна възраст е основен източник на стрес и значително намалява продължителността на живота. Резултатите показват, че тези възрастни хора, които се чувстват самотни, умират два пъти по-често.

Второто проучване показва, че най-честите заболявания, от които самотните хора умират по-често отколкото семейните хора,  са сърдечно-съдовите заболявания. При самотните хора два пъти е снижен обемът на дневната активност. Те се движат по-малко, правят по малко неща и това влияе негативно на здравето им.

Учените   установили, че продължителността на живота е пряко свързана с това самотни ли са хората или не. Те съветват необвързаните хора внимателно да следят своето състояние и при най-малкото неразположение да  потърсят лекарска помощ. А  лекарите трябва да обърнат специално внимание на тези пациенти и да им предоставят своевременна помощ.

http://30dumi.eu/2012/06/horata-umirat-ne-ot-bolesti-a-ot-samota/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *