Незабележим апокалипсис преживява планетата

Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) в сътрудничество с Американското метеорологично общество (AMS) публикува доклад за климата през 2011 г. Документът, разработен от 348 учени от 48 страни, съдържа подробни данни за климатичните промени, наблюдавани през изминалата година.

„2011 г. ще влезе в историята като годината на екстремни метеорологични събития“ – казва водещият  изследовател Катрин Съливан, NOAA.

Климатичният феномен Ла Ниня, който се характеризира с аномално охлаждане на повърхностните води в централната и източна част на тропическата зона на Тихия океан, е оказал значително влияние върху много метеорологични събития в света през миналата година. Сред тях са сушата в Източна Африка, южната част на САЩ и северната част на Мексико, сезонът на тропическите циклони в северния Атлантически океан, тайфуните в северозападната част на Тихия океан, най-мащабното за през последните 70 години  наводнение в Тайланд, потопът в Бразилия, и лятната горещина в Централна Европа.

Докладът също така отбелязва, че в Арктика протича  най-бързо изменението на климата, в сравнение с останалата част от света. Това затопляне е довело до това, че зоната на морския лед е намалял до летния минимум.

При подготовката на доклада за определяне на  промените и общите тенденции в глобалната климатична система са били използвани 43 показатели, сред  които температурата на въздуха в долната и горната част на атмосферата, оценката на облачна покривка, температура на морската повърхност, и други.

http://30dumi.eu/2012/07/zemyata-prezhivyava-nezabelezhim-apokalipsis/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *