Вече ще пишем само с очи

Учени от Франция са създали устройство, което позволява на хора, лишени от двигателни способности, да  пишат с курсор само с движението на очите си, пише Current Biology.

„Противно на съществуващите вярвания, ние бяхме в състояние да покажем, че може да се осъществи  напълно независим контрол върху плавните  движения на очните ябълки. Това откритие дава възможност да използвате този инструмент като писалка за рисуване, писане или създаване на подписи „- се цитират в прессъобщение  думите на един от авторите на откритието Жан Лорънс от Университета Пиер и Мария Кюри в Париж.

В обикновения живот плавно движение на окото се случва, когато човек гледа движеща се цел. Въпреки че човек може да върти очите си във всяка посока, да се прави това плавно,  обикновено е невъзможно.

Екипът на Лорънс решил да провери предположението, че плавните движения на очите може да бъдат напълно случайни. Самият изследовател местил очите си пред  специален екран в лабораторията и установил, че това  води до някои допълнителни ефекти. Първо той можел  да види сам как се движат очите му. След малко практика, ученият вече бил в състояние да контролира движението на очните си ябълки.

Технологията се основава на на контрастни изменения с цел заблуда на окото, създавайки ефекта на движещ се обект. С такъв метод хора могат да контролират плавните движения на очите си. „Ние също предполагаме, че в бъдеще движението на очните ябълки ще се използва постоянно, като например при  взаимодействието между машина и човек“, казва Лорънс.

http://30dumi.eu/2012/07/sa-zdadoha-ustrojstvo-za-pisane-s-ochi/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *