Каролев: Много неправилно хората мислят с черни краски

За последните три години цялата натрупана инфлация е 7,6%. За последната годна от юни миналата година до юни тази година нарастването на цените е 2,6%. Действително през юли има ръст, но той е 2,3%. Ако днес министърът на финансите обяви, че вдига доходите с 2,3%, дали заглавията в медиите ще бъдат за бомбастично увеличение на доходите? Няма да бъдат. Много неправилно хората мислят с черни краски. Когато им се увеличават доходите, го приемат за даденост, а когато има увеличение на цените по обективни причини, както е в случая, го приемат като голяма катастрофа. Това каза икономистът Владимир Каролев в предаването „Нещо повече“.

Каролев обясни, че за последните три години са замразени единствено пенсиите. За тези, които са запазили работата си за този период, средното увеличение на доходите им е със 7% годишно, което означава, че е имало ръст на доходите, но не при пенсиите и държавната администрация.

Икономистът обясни, че ако реколтата на царевицата е добра, не би трябвало да има сериозно поскъпване на хляба, защото с поскъпването на енергията до 3% за някои от горивата и до 13% за тока, основната компонента в цената на хляба е житото, амортизацията на оборудването и заплатата, а не толкова енергийните източници:

Хората трябва да знаят, че Законът за търсенето и предлагането определя цените, а не цените на една суровина, защото има нещо, което се нарича еластичност на търсенето и ако някоя стока започва да става много скъпа, а хората започнат да намаляват потреблението на тази стока и да й търсят заместители, ще се намали търсенето. Най-добрата борба срещу увеличението на каквато и да е цена е държавата да създава колкото се може по-голяма конкуренция за съответния сектор и второто нещо, е държавата да следи да няма картелизиране или монополизиране на пазара.

http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/NeshtoPoveche/economics/Bulgaria/Pages/benzin_karolev1408.aspx

Related Posts

One thought on “Каролев: Много неправилно хората мислят с черни краски

  1. Свършиха му парите на Каролчо и взе да мисли правилно, по минзухарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *