Руска „Акула“ се разхождала необезпокоявана из Мексиканския залив

Руска атомна подводница по проекта 971 ( по класификацията на НАТО „Акула“), оборудвана с крилати ракети с голяма далекобойност, дълго време незабелязано е обикаляла във водите на Мексиканския залив край бреговете на САЩ, информира „Интерфакс“, позовавайки се на сайта на местното издание Washington Free Beacon.

Според неназовани американски официални лица, присъствието на руска подводница  близо до бреговете на САЩ е потвърдено след като тя е напуснала района.

„Руска ударна подводница патрулира  във води  близо до бреговете на САЩ  за втори път от 2009 г. насам“ – се казва в статията.

Междувременно, представители на военноморските сили на САЩ отказаха да коментират този въпрос.

„Подводницата Акула е построен с една единствена цел: да унищожава подводниците на американските ВМС, оборудвани с балистични ракети и техните екипажи.  Това е тиха подводница, която може да плува спокойно и да  избегне откриването си“ – е казал един от чиновниците.

Акулите са основният вид   многоцелеви подводници на руския военноморски флот, които се различават от предишните поколения с високи нива на незабележимост и досега са произведени общо 15.

 newsru.com

Related Posts

One thought on “Руска „Акула“ се разхождала необезпокоявана из Мексиканския залив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *