Земята по чудо се отърва от слънчево суперизригване

Масивен  облак със слънчева  материя  бе изстрелян от  Слънцето в космоса, съобщават от НАСА. За щастие слънчевата материя е минала встрани от Земята.
След анализ на данните е  установено, че коронарното изригване е достигнало скорост между 2880 и 3520 km / сек. Това е най-голямата скорост  за цялата история на наблюденията.  При достигане до  Земята, такова изригване може сериозно да повлияе на магнитосферата и да причини  сияния, магнитни бури,  проблеми с всичко, което работи с електрическата енергия, както и значително да влоши условията за разпространение на радиовълните.
Нашето поколение не се е сблъсквало с такава наистина мащабна проява на Слънцето.
Нещо такова се случва на  28 август – септември 2, 1859 г., като събитието е наречено „слънчева супербуря.“ Тогава се виждат много слънчеви  петна и изригвания, а на 1  септември британският астроном Ричард Карингтън вижда огромна светкавица и голямо ултрабързо коронарно изтласкване на маса. Телеграфната  връзка между континентите е напълно прекратена, а сияния са наблюдавани дори и в Куба и Ямайка, което не е присъщо в района.
Сегашният пик на слънчевата активност, според учените, ще бъде през 2013 г., и има вероятност за  голяма геомагнитна буря на Земята.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *