НАСА ще строи база за полет до Марс на другата страна на Луната

НАСА възнамерява да изгради върху обратната страна на   Луната своя база, която ще бъде „трамплин към Марс.“ Проектът може да започне още през 2017 г., пише The Daily Mail.

Обитаемата станция  ще бъде, според изчисленията на американските учени, отправна точка за пилотиран космически кораб, който ще продължи до Червената планета. Разстоянието от базата до Земята ще бъде 277 хиляди километра. За сравнение: МКС лети на височина  само 370 km от повърхността на нашата планета.

Космическите кораби ще паркират в специалните  модули EML-2. Тези модули използват ефекта на либрацията – бавното колебание на орбитата на Луната. Поради баланса на гравитационните полета на Земята и Луната,  EML-2 ще бъде в състояние да виси в пространството между планетата ни и сателита.

По време на строителството на базата на НАСА ще трябва да се решат редица проблеми. Първо, изследователите трябва да предоставят на астронавтите защита срещу радиация. Сериозен проблем е и въпроса с  доставките за станциите и корабите, които ще летят на Марс.

За изграждането на станцията   космическата агенция на САЩ   вероятно ще използва  някои модули, останали при изграждането на   МКС. Както  посочват от НАСА, разполагането на база „от другата страна на Луната в качеството на изпитателна площадка за изпращането на хора в дълбокия космос,  е най-добрата възможност да се получи  необходимия опит за полета и намаляване на риска.“

Стартът на проекта, за който според предварителни оценки, ще трябва да се харчат около $ 3 млрд. на година, ще е след пет години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *